Kontakt

Djelatnosti:

 • - tegljenje
 • - spašavanje
 • - pontonske dizalice
 • - prijevoz nafte i naftnih derivata
 • - ekolo ka za tita mora
saznajte više

Upoznajte našu flotu:

 • - tegljači
 • - teglenice
 • - pontonske dizalice
saznajte više

djelatnici

Novosti

 • Govor gospodina Ante Marasa, direktora Društva, na svečanom otkrivanju Spomenika pomorcu i pomorstvu, 13. prosinca 2014.
  Drago mi je da vas mogu pozdraviti i zahvaljujem što ste se odazvali našem pozivu da zajednički proslavimo postavljanje Spomenika pomorcu i pomorstvu, koji JPS donira gradu Rijeci u povodu proslave 25. obljetnice poslovanja društva pod nazivom Jadranski pomorski servis.

  Ovaj spomenik poklanjamo svima koji žive s morem, od mora i za more, svima koji na njemu teško zarađuju svoj kruh sa sedam kora, koji znaju kako je ono istovremeno ljubav i pokora, radost i tuga.

  Drago mi je da mogu pozdraviti uzoritog riječkog nadbiskupa i metropolita mons. dr. Ivana Devčića. On je svojim blagoslovom i dobrim željama dočekivao i naše nove tegljače, a danas će blagosloviti i ovaj lijepi spomenik. Od srca mu zahvaljujem.

  Drago mi je da mogu pozdraviti gradonačelnika Rijeke mr. sc. Vojka Obersnela i zahvaliti mu što je podržao realizaciju naše ideje o donaciji i postavljanju Spomenika pomorcu i pomorstvu.

  Također pozdravljam i zahvaljujem i županu Primorsko-goranske županije gospodinu Zlatku Komadini.

  I u Gradu i u Županiji kroz svih ovih 25 godina JPS je nailazio na razumijevanje i podršku, i na tome veliko hvala.

  Zadovoljstvo mi je što mogu pozdraviti saborske zastupnike i poslovne partnere JPS-a.

  Kroz ovih burnih 25 godina, i po buri i po bonaci, naši tegljači dočekivali su i ispraćali, spašavali i pomagali brodovima koji su dolazili u riječku luku.

  Međutim, nismo se zadržali samo tu, otplovili smo i puno dalje, i u druge luke i na druge kontinente, uvijek s glavnom zadaćom pružiti uslugu na moru, pomoći i pri uobičajenim, ali i onim najsloženijim manovrama.

  JPS uvijek je nastojao pomoći i ne samo na moru. Pomagali smo brojne kulturne, sportske i humanitarne aktivnosti, pa smo tako u posljednjih deset godina za te svrhe izdvojili oko 4,3 milijuna kuna, a u okviru naše 25. godišnjice jučer i danas donirali smo hranu, i to objed za dva dana, za korisnike Kuće utočišta koja djeluje u Rijeci u okviru Samostana sestara milosrdnica.

  Jučer smo se na prigodnom obljetničkom domjenku družili s umirovljenicima JPS-a, bilo je ugodno i veselo. JPS danas ima 112 umirovljenika.

  Kroz ovo burno razdoblje kroz koje su prolazili naši brodari i koje još uvijek traje neki su nestali na plavim pučinama, posustali na uzburkanom putu u borbi s valovima, ali i u borbi s valovima koje dižu oni koji ne žele razumjeti teški kruh sa sedam kora i oni koji ne žele prihvatiti ničiji uspjeh osim vlastitog.

  Malo nas je ostalo od nekada velike brodarske Rijeke, ali JPS se od samih početaka svog nastojanja morao boriti za vlastiti opstanak, i ta borba traje do danas.

  Usprkos velikim problemima, mogu reći da smo uspjeli, zadržali smo sve tegljače i izgradili četiri nova. Vodeći računa o sigurnosti i razvoju prometnog pravca, JPS je po najmodernijim standardima izgradio tegljače David Prvi, Mak, Lukas i Champion, te teglenicu Fiumanka.

  Kako bi stimulirao prometni pravac, Jadranski pomorski servis d.d. odobravao je popuste brodarima, agentima i ostalim kupcima, pa smo tako u periodu od 2000. godine do 30.9.2014. odobrili popust u iznosu od 14 milijuna kuna.

  S Lučkom upravom Rijeka imamo sklopljene ugovore za dvije dugoročne koncesije, i to za područje luke Rijeka bazen Omišalj do 2024. godine i za područje Luke Rijeka bazen Luka Rijeka do 2020. godine.
  Kako bi Lučka uprava Rijeka mogla ulagati u prometnu infrastrukturu, JPS plaća naknadu za koncesiju i vez, pa je od 1.1.2000. do 30.9.2014. za tu svrhu plaćeno 13 milijuna kuna.

  Budući da nije oslobođen poreza na dobit kao veliki brodari koji posluju na međunarodnom tržištu i budući da ima zaposlenike i pomorce u radnom odnosu sukladno hrvatskom Zakonu o radu, JPS plaća na plaću pomoraca i zaposlenika sve poreze, prireze i doprinose, a na usluge koje obavlja domaćim korisnicima plaća PDV. Na ime navedenih poreznih davanja JPS je od 1998. godine uplatio Državi 240 milijuna kuna ili otprilike 31 milijun eura.
  JPS je od podstanara koji se selio po tuđim prostorima uspio kupiti i obnoviti poslovnu zgradu u centru Rijeke u Verdievoj 19, gdje mu je sjedište, i danas je to jedna od najljepših zgrada zaštićene kulturne baštine u Gradu.

  U vlasništvu i suvlasništvu JPS ima i Mardešić d.o.o. Sali, tvornicu za preradu ribe i ribljih konzervi. Također ima i kompaniju Rijeka.plov d.o.o. u Rijeci. Obje kompanije uspješno rade i zapošljavaju oko 100 djelatnika.

  Kroz svih 25 godina JPS je vodio brigu o svojim obvezama i nikada nismo kasnili u plaćanju prema bankama i Državi, a posebno nikada nisu kasnile isplate zaposlenicima i pomorcima.

  I kada smo gubili teret zbog ratnih događanja i kada smo gubili poslove zbog nelojalne konkurencije, ugovorene plaće uvijek su bile redovite. To je rezultiralo velikom privrženošću i povezanošću zaposlenika i Društva .

  Zbog toga s ponosom mogu reći da JPS ima stručan, vrijedan kadar, s velikim brojem mladih djelatnika, koji s JPS–om dijele sve uspjehe, ali i neuspjehe, i koji svoju budućnost nalaze i grade zajedno s JPS-om. Hvala im na tome.

  Njihova je i obveza da i u budućnosti osiguravaju i grade riječki prometni pravac, te da nastave kontinuitet razvoja JPS u zemlji i inozemstvu.

  Vjerujem u njih i veseli me mladost JPS-a, jer su pokazali da znaju i dokazali se u teškim danima 2009.g., kada su nam oteli dio posla i imali namjeru uništiti JPS. Tada su mladi ove kompanije našli dodatan posao za naša dva tegljača - pobijedili smo na međunarodnom natječaju raspisanom za tegljenje na naftnom terminalu u Venezueli. Uz to, organizacija rada i kvaliteta rada na području riječke luke i Omišlja odvijala se bez ikakvog zastoja i problema.
  Nitko ne treba sumnjati u budućnost JPS-a jer smo odgojili mlade kadrove, koji već razvijaju nove poslove na temelju dobivene desetogodišnje monokoncesije za tegljenje na terminalima luke Worri u zapadnoj Africi.

  Naš dosadašnji razvoj ne bi bio moguć bez zalaganja i truda svih koji su kroz ovih 25 godina radili u JPS-u, ali i onih izvan JPS-a, koji su održavali i osiguravali brodove, pratili nas u financiranju, koji su nam vjerovali i odobravali nam koncesije, koji su školovali naše kadrove, svima koji su pridonosili razvoju JPS-a, veliko hvala, nadam se da će naša suradnja i ubuduće biti uspješna.

  Želeći se zahvaliti građanima Rijeke i Gradu Rijeci, JPS poklanja ovaj spomenik, djelo akademskog kipara Petra Dolića, kao trajni spomen zajedništva pomoraca, djelatnika JPS-a, Jadranskog pomorskog servisa i grada Rijeke.

  U svoje ime i u ime Jadranskog pomorskog servisa svima želim čestit Božić i sretnu Novu godinu.

  U Rijeci, 13. prosinca 2014.

  ... ostale novosti