Kontakt

Djelatnosti:

  • - tegljenje
  • - spašavanje
  • - pontonske dizalice
  • - prijevoz nafte i naftnih derivata
  • - ekološka zaštita mora
saznajte više

Upoznajte našu flotu:

  • - tegljaèi
  • - teglenice
  • - pontonske dizalice
saznajte više

Europska udruga vlasnika remorkera (ETA) proslavila 50. godišnju konferenciju u Opatiji
 


Europska udruga vlasnika remorkera (ETA) proslavila 50. godišnju konferenciju u Opatiji

Jadranski pomorski servis d.d., društvo za pomorske usluge iz Rijeke, od 22. do 24. svibnja 2013. u Opatiji bio je domaćin svečane 50. godišnje konferencije Europske udruge vlasnika remorkera, koja je okupila preko stotinu delegata iz 82 kompanije iz 21 europske zemlje.

Osnovana 1963., ETA je jedna od najstarijih pomorskih interesnih skupina u Europi i predstavlja interese malih i velikih remorkerskih kompanija, čiji su tegljači prisutni u svih 50 najvećih europskih luka. ETA je glasnogovornik tegljačke industrije u Europi, primarno prema tijelima Europske komisije.


Tijekom godišnje generalne skupštine članovi su izabrali Petera Vierstraetea iz Smit Harbour Towagea za novog predsjednika udruge, koji je tako naslijedio Richarda Knighta iz JP Kight Groupa. Mario Mizzi iz kompanije Tug Malta postao je zamjenik predsjednik ETA-e.


Konferencija se poklopila s objavom DGMOVEa Europske komisije o novoj pravnoj inicijativi o lukama i lučkim uslugama. Tijekom sastanka Izvršnog komiteta ETA-e među članovima razvila se široka rasprava o nacrtu predložene legislative, s pokušajem da se utvrdi potencijalni utjecaj trećeg nacrta zakona budući da prethodna dva nisu prošla glasovanje u Europskom parlamentu. - Ovakve konzultacije su vitalne - naglasio je predsjednik na odlasku Richard Knight - budući da se u okvirima legislative na tegljenje najčešće misli naknadno, i ono se nerijetko nađe u procjepu između kontradiktornih direktiva. Situacija jako varira od luke do luke i generičke inicijative mogu prouzročiti kompetitivnu neravnotežu, osobito na nacionalnoj razini.


Gospodin Zdenko Antešić, zamjenik hrvatskog ministra mora, prometa i infrastrukture, pozdravio je delegate sastavljene od članova i pridruženih članova ETA-e.


EU veleposlanik Paul Vandoren, šef Delegacije EU u Hrvatskoj, otvorio je konferenciju kao prvi govornik. Opisao je izazove i mogućnosti povezane sa skorim ulaskom zemlje domaćine Hrvatske u Europsku uniju.


Vlado Mezak, ravnatelj Lučke uprave Rijeka, izložio je ambiciozne planove budućeg razvoja luke, temeljene na povezivanju s unutrašnjošću modernom željeznicom i ostalom infrastrukturom.


Prodajni menadžeri pridruženog člana ETA-e Anglo Belgian Corporationa (ABC) Jean-Pierre Probs i Pieter Boeykens prezentirali su nastojanja ovog sto godina starog proizvođača motora u razvoju i proizvodnji ekološki prihvatljivih motora za remorkere.


Tony Field iz registra Lloyd's ponudio je publici ključne stavke za uspješnu implementaciju MLC 2006, naglašavajući da su uporaba zdravog razuma i praktičnost ključni elementi.


Barry Griffin iz B.A.Griffin Associates u Bostonu, Massachusetts, ispričao je europskim operatorima kako se razvijala tegljačka industrija u američkim lukama, na primjeru evolucije tipova tegljača, njihovog načina rada, ali i nekih vrlo zanimljivih i pomalo neobičnih mogućih budućih rješenja za vezivanje i odvezivanje plovila, kako je govornik sarkastično rekao, „po mogućnosti bez uporabe tegljača“.


Posljednji govornik, profesor Dr Erik Van Hooydonk, odvjetnik u Anwerpenu i predsjednik Portiusa, prvog međunarodnog i europskog centra za lučko pravo, prezentirao je knjigu koju je napisao o povijesti ETA-e, pod naslovom „pedeset godina Europske udruge vlasnika remorkera, od londonskog kluba do briselskog lobija“, i uručio prvi primjerak predsjedniku Richardu Knightu.


Sastavljena od dobro čuvanih arhiva fotografija i intervjua o djelatnim i umirovljenim dužnosnicima ETA-e, knjiga opisuje aktivnosti udruge i članova od 1962/3., kad je Sir William Crosthwaite (utemeljitelj Britanske udruge vlasnika remorkera) lansirao ideju o stvaranju europske organizacije koja bi zastupala interese vlasnika remorkerskih kompanija.


Podijelivši knjigu u dva dijela (Međunarodne godine 1963-1988 i Europske godine 1989-2013) autor oslikava razvoj udruge do današnjeg ugleda koji priznaju europski autoriteti i lobiji za lučko tegljenje u EU.


Citirajući njegov uvod, predsjednik Richard Knight je rekao:


„Neobična udruga široko različitih interesa ujedinila se prije 50 godina kako bi našla zajednički temelj i uspjela. ETA se danas nalazi za pregovaračkim stolom Europske komisije, uvijek svjesna razloga postojanja svoje branše: da služi“. Predsjednik je zahvalio domaćinima, Jadranskom pomorskom servisu d.d. Rijeka, i sponzorima Anglo Belgian Corporation, Damenu, Redwiseu, Sanmar Shipyardu, Schottelu, Shipownersima, TOSu i Voithu.

Pogledajte foto galeriju


Večer dobrodošlice JPS-a u hotelu Milenij

Domaćin kongresa Jadranski pomorski servis d.d. organizirao je Večeru dobrodošlice za sve sudionike skupa u restoranu Argonauti hotela Milenij. Prijem su uveličali župan Primorsko-goranski Vidoje Vujić, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić i gradonačnik Rijeke Vojko Obersnel. S posebnim zadovoljstvom dočekali smo i dolazak Paula Vandorena, veleposlanika EU u Hrvatskoj, sa suprugom Patricijom. Uzvanike su zabavljali bend Mystic Rose i klapa Nevera.

Pogledajte foto galeriju

Gala večera u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner

Gala večera 50. Godišnje konferencije udruge European Tugowners Association održana je u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner. Na svečanosti je upriličeno odlikovanje svih prisutnih bivših predsjednika ETA-e specijalnim medaljama, a izvršena je i svečana primopredaja predsjedničke dužnosti s Richarda Knighta na Petera Vierstreatea. Osim ansambla Divertimento, glazbeno iznenađenje večeri bio je The Beatles Revival Band, koji je rasplesao uzvanike, uz znakovitu poveznicu: 1963. godine, godine osnutka ETA-e, bend The Beatles izdao je svoj prvi singl. Domaćin manifestacije Jadranski pomorski servis darovao je gostima još jedno iznenađenje - vatromet s mora upriličen s remorkera Lukas.

Pogledajte foto galeriju